Djurskyddsbestämmelserna för hund säger att valpar under fyra månader inte får vara ensamma mer enbart korta stunder. Hundar bör rastas minst var sjätte timme, valpar och äldre hundar oftare.
Börja gärna ensamträning så snart din valp känner sig trygg i sitt nya hem. Som nämnt får valpar under 4 månader inte vara ensamma mer än bara kortare stunder. Börja därför 30-60 sekunder och utöka successitivt.
När ni påbörjar träningen räcker det med att gå till angränsande rum. Använd exempelvis kompostgaller för att blockera möjligheten för valpen att följa efter dig. Det är helt ok att hunden till en början både ser och hör dig.
Tänk på att förstärka hundens beteende. Om hunden lägger sig ner kan man kasta en liten godisbit eller berömma den verbalt. Gnäller hunden gör du bäst i att ignorera. När du sedan går tillbaka till hunden bör du inte göra en stor sak av det för att inte uppmärksamma seperationen som något speciellt.
Utöka tiden och avskildheten ju längre du kommer i träningen. Fortsätt exempelvis att ha dörren på glänt, sedan stänger du dörren och slutligen lämnar du valpen genom att gå ut genom dörren. Tänk på att 20 minuter bakom ett kompostgaller inte är samma saker som 20 minuter helt ensm, därför kan det vara bra att sänka tiden till en början då avskildheten ökat. Variera övningarna, både i tid och avskildhet. Ta på dig skorna, jackan och nycklarna för att ena gången gå ut och andra gången bara stanna hemma med dessa på.
Se till att hunden är rastad och lugn innan ni börjar ensamträna. Har ni varit utomhus är det bra ide att vänta 30 minuter så att hunden får tid på sig att varva ner.
Hundar har sitt eget revir, andra hundars revir och neutral mark. Det betyder att hundar har ett behov av att vakta hemmet och kan stressa upp sig vid okända ljud. Stäng gärna dörren till några rum så att den inte behöver springa runt i hela hemmet.
Tikar avger feromer som lugnar och ökar anknytningen mellan tik och valp. Det finns en syntetisk motsvarighet att köpa som spray eller dosa på apotek eller hos veterinär. Många valpar upplever det som lugnande vid ensamträning.
Ensamträning tar tid men är väl värt för alla parter.
Det är av yttersta vikt att som hundägare kunna kalla in sin hund i alla lägen. Det handlar om säkerhet såväl för hunden som för omgivningen.
Det är en bra tid att börja tränar inkallaning redan när valpen är liten, då du till en början kan ha den lös och stoppa den om den skulle springa iväg. När hunden blivit större har du kanske inte längre möjlighet att springa ikapp.
Ensamträning tar tid men är väl värt för alla parter.
Det är av yttersta vikt att som hundägare kunna kalla in sin hund i alla lägen. Det handlar om säkerhet såväl för hunden som för omgivningen.
Det är en bra tid att börja tränar inkallaning redan när valpen är liten, då du till en början kan ha den lös och stoppa den om den skulle springa iväg. När hunden blivit större har du kanske inte längre möjlighet att springa ikapp.
HA HUNDGODIS NÄRA TILL HANDS
Ensamträning tar tid men är väl värt för alla parter
Som hundägare bör du se till att alltid ha hundgodis på dig. När du kallar på hunden och den kommeer till dig ska du ge den en bit godis och berömma den. Då lär du den att den får något gott när den kommer till dig.Detta gäller även inomhus.
Är hunden utomhus och lös är det viktigt att inte koppla hunden varje gång den blir inkallad, då är risken stor att den lär sig att det roliga är över när du kallar och då kanske inte kommer tillbaka om den själv inte vill.
Bästa resultat får du om hunden tycker att det är roligt och spännande att komma till dig. Se därför till att ge den rikligt med beröm och ibland även en godisbit!
En bra övning för att få en uppmärksam hund som håller reda på dig är att , på en lämplig plats , ha valpen utan koppel och sedan byta riktning utan att meddela. Valpen kommer ganska snabbt att springa efter. Är ni i skogen kan du till och med kanske gömma dig lite, vilket lär hunden att också ha noga koll på dig.
När valpen blir äldre kommer annant att vara mer intressant än att komma till dig på inkallning. Det är nartuligt, men också något man aktivt behöver arbeta med för hunden ska lära sig att den också måste komma på inkallning. Nycklen kommer till att hunden tycker att du är roligast av allt och då alltid kommer att komma att komma till dig på inkallning.
En vardagsövning för detta är att vid promenader i koppel kalla på hunden när den kan tänkas vara intriserad av något annant. Om hunden kommer så belönar du med skoj eller godis! Om hunden alltid kommer tilll dig på inkallning så kan du fortsätta träningen utan koppel på ett ställe där du får ha den lös.