LÖPTIKAR

Tikar börjar löpa när de blir könsmogna, normalt runt ett års ålder, och har sedan sina löpperioder livet ut. Det är under denna tid tiken kan bli dräktig och därför behöver du vara aktsam.

NÄR BÖRJA TIKEN LÖPA?

En tiks första löp sker normalt vid 4-24 månaders ålder, vanligast är någon gång vid 6-12 månader. Tidpunkten för första löpet beror både på individuella och ärftliga faktorer. Små hundar börjar oftast lite tididgare medan större hundar dröjer lite längre. Vid första löpet brukar tiken  uppnåt 85% av sin vuxna kroppsvikt.


HUR OFTA LÖPER TIKEN?

Tikar löper vanligtvis två gånger per år. Det är också normalt med tikar som löper en eller tre gånger per år, även detta kan vara ärftligt. Löp sker oftast regelbundet men det är inte heller ovanligt med oregelbundna löp. Har man fler tikar är det inte ovanligt att de anpassar sig till varandra och löper samtidigt.


HUR LÄNGE LÖPER TIKEN?

Man kan dela upp brunscykeln i fyra stadier: förlöp, höglöp, efterlöp och vilofas.

Längden för ett löp (förlöp och höglöp) varierar mellan olika individer, men 2-4 veckor är ganska vanligt. Förlöp och höglöp varar i genomsnitt 9  dagar vardera, men det är fullt normalt att variera mellan ett par dagar upp till 3 veckor. Om du inte vill ha valpar är det under den här tiden viktigt hålla hanhundar borta från tiken.

   Efterlöp börjar när förlöp och höglöp är över och kan pågå i ett par månader. Om tiken drabbas av skendräktighet kan hon börja bete sig som om hon har valpar i magen, gå upp i vikt samt få förstorade juver som avger mjölk. En del tikar börjar förbereda ankomsten av sina "valpar" och adopterar kanske skor, gossedjur eller någon leksak att vakta. Cirka 40% uppvisar symptom av skendräktighet.

   Resterande tid är vilofas, då livmodern och tiken återhämtar sig.


BETEENDEFÖRÄNDRINGAR

Många tikar får under löpet vissa beteendeförändringar. Visa både medkänsla och tålamod med din hund eftersom det är jobbigast för hunden. Några exempel på vanligt förekommande

beteendeförändringar: 

- Kissar oftare

- Ökat intresse för lukter, strax innan och under förlöpet.

- Ökad matlust, strax innan och under förlöpet

- Minskad matlust under höglöpet

- Minskad lyssningsförmåga, under höglöpet

- Ökad rymningbenägenhet, under höglöpet


PARNING

Det är enligt svensk lag förbjudet att para tikar som är yngre är 18 månader. Även om tiken fysiskt kan, så är hon mentalt inte redo att bli mamma på sitt första löp.

   Vill man inte ha valpar så måste man ha ordentlig uppsikt över tiken utomhus och undvika hanhundar.

Det kan gå sekundsnabbt och ha en hanhund väl kommit in i tiken är det inget du kan, ska eller får göra. Hanhundens penis sväller direkt och de sitter nu fast i varandra. Man får absolut inte försöka ta isär dem, det förorsakar enorm smärta och skada för tiken. Hanhunden rider först tiken och tar sig efter en kort stund ner på marken. De kommer nu att sitta ihop med baken mot varandra tills penisen krymper och de kan glida isär av sig själva. Det här kallas "hängning" och kan pågå mellan fem minuter och en timme. Om du inte vill ha valpar behöver du snarast ta kontakt med veterinär.


TIKSKYDD

Om man vill undvika att tiken blodar ner i hemmet kan man köpa ett tikskydd, en slags byxa som man lägger i en binda eller trosskydd i.